Lørdag d. 10. april 2021 (hele dagen) til onsdag d. 28. april 2021 (hele dagen)

Månedens salme i april: Opstandelsen er lige her (nr. 829 i 100 Salmer)

Skrevet af sognepræst Jacob Kleofas og organist Anne Bjerre Braüner

Månedens salme i Højelse og Lellinge kirker er en efterhånden udbredt påskesalme, skrevet af Iben Krogsdal til en påskegudstjeneste i DR Kirken 2011. Den hedder ’Opstandelsen er lige her’.

Med den titel finder vi salmens afgørende pointe: At den opstandelseskraft, der oprejste Jesus påskemorgen, stadig er at finde iblandt os. Ja, vi erfarer den gådefulde opstandelseskraft i dit og mit liv, der, hvor en har mistet, der hvor en rejser sig efter lidelse og sygdom, der hvor en ”der vakler tæt med sorgen / igen kan se og smile: sikken morgen!”

Det er en meget nutidig og erfaringsnær påskesalme. Hvert vers er ifølge salmedigteren selv også skrevet ud fra nulevende menneskers opstandelseserfaringer. Opstandelsens under sker, når Gud står, er og går sammen med os mennesker. Og her finder vi netop salmens store kvalitet, at den peger på de steder, hvor Gud rører os i det liv, vi lever her og nu.

Samtidig kan salmens 'du' også tolkes eller forstås om man vil, at være tekstens modtager: ”Du menneske på kirkebænken, der læser dette og lever. Du er et tegn på opstandelse, hver gang du står ved siden af et mennesker der sørger, hver gang du blæser liv i andre, hver gang du følger det oversete menneske, hver gang du ser angsten hos et andet menneske, hver gang du rækker håb til andre. Kristus er på færde i dig og mig! Salmen peger derfor fra påskemorgen videre frem og ind i vores tid, ind i dit og mit liv.

Melodien er skrevet af lektor i musikvidenskab i Århus, Jesper Gottlieb, som også er kendt for sine smukke melodier til digteren Simon Grotrians salmer.

Jesper Gottliebs musik er her med til at lette Iben Krogsdals tekst om det ikke helt enkle begreb opstandelse.

Efter det centrale Opstandelsen er lige her – som indleder med et stort tonespring (seks toner) - falder melodien til ro, ligesom teksten på det tidspunkt nærmer sig alle de nære erfaringer med opstandelse i vores liv.

Gottliebs musik og harmonisering rammer en særlig følelse af både smerte og glæde, og hans melodier er enkle og alligevel med overraskende udviklinger, som gør dem slidstærke.

Lyt til salmen her: Opstandelsen er lige her - YouTube

Månedens salme i april i Højelse-Lellinge